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Registros recuperados : 52 | |
4. | | LÔBO, C. P.; BELCHIOR, E. B.; AGUIAR, Z. L. P. de; SOUSA, T. C. R. de; SOUZA, M. A. de; ARÁUJO, A. K. S. A produção da mandioca (Manihot esculenta Crantz) no Brasil e no Cerrado. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 56-57 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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6. | | MENDES, I. de C.; REIS JÚNIOR, F. B. dos; HUNGRIA, M.; SOUSA, D. M. G. de; CAMPO, R. J.; AGUIAR, J. L. P.; SOUSA, T. C. R. de. Adubação nitrogenada suplementar tardia na soja cultivada em latossolos de Cerrado. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007. 18 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 187). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais. |
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9. | | FERNANDES, P. C. C.; SOUSA, T. C. R. de; FALEIRO, F. G. Análise mercadológica da produção de maracujá no Distrito Federal In: FALEIRO, F. G.; ROCHA, F. E. de C.; ROCHA, G. M.; ROCHA, L. C. da T. (Ed.). Expedição Safra Brasília: Maracujá: prospecção de demandas para pesquisa, extensão rural e políticas públicas baseadas na adoção e no impacto de tecnologias. Brasília, DF: Emater/DF, 2019. v. 2. p. 41-59. p. 41-59 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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11. | | BELCHIOR, E. B.; AGUIAR, J. L. P. de; LÔBO, C. F.; SOUSA, T. C. R. de; SOUZA, M. A. de S.; ARAÚJO, A. K. S. Aspectos pluriativos na caracterização social de produtores rurais do assentamento Casa Branca. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 26., 2009, Gramado. Agricultura forte: alimento, energia e meio ambiente. Gramado: CONFAEAB: SARGS, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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16. | | BELCHIOR, E. B.; LÔBO, C. F.; SOUZA, M. A. de; ARAUJO, A. K. S.; SOUSA, T. C. R. de. Características sociais dos produtores rurais de mandioca do assentamento Casa Branca no município de Cristalina - GO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 26., 2009, Gramado. Agricultura forte: alimento, energia e meio ambiente. Gramado: CONFAEAB: SARGS, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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17. | | LOBO, C. F.; SOUSA, T. C. R. de; AGUIAR, J. L. P. de; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA; JUNQUEIRA, N. T. V. Caracterização de coletores e da utilização dos frutos de Macaúba em comunidades do Estado de Minas Gerais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MACAÚBA, 1., 2013, Patos de Minas, MG. Consolidação da cadeia produtiva: anais. Brasília, DF: MAPA, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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18. | | SOUZA, M. A. de; AGUIAR, J. L. P. de; SOUSA, T. C. R. de; BELCHIOR, E. B.; LÔBO, C. F.; ARAUJO, A. K. S. Caracterização do mercado consumidor da mandioca no município de Vila Boa-GO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA MANDIOCA, 13., 2009, Botucatu. Mandioca: inovações e desafios. Botucatu: CERAT-UNESP, 2009. p. 1032-1036. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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20. | | LÔBO, C. F.; SOUSA, T. C. R. de; AGUIAR, J. L. P. de; BELCHIOR, E. B.; MOREIRA, J. M. M. A. P.; SOUZA, M. A. de; ARAÚJO, A. K. S. Caracterização do sistema de plantio adotado por produtores em comunidades no Vale do Rio Urucuia, MG. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 58-59 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 52 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
12/09/2023 |
Data da última atualização: |
12/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PILNIK, M. S.; ARGENTIM, T.; KINUPP, V. F.; HAVERROTH, M.; MING, L. C. |
Afiliação: |
MÁLIKA SIMIS PILNIK, National Institute for Amazonian Research; TARIK ARGENTIM, National Indigenous Foundation; VALDELY FERREIRA KINUPP, National Institute for Amazonian Research; MOACIR HAVERROTH, CNAT; LIN CHAU MING, State University of São Paulo. |
Título: |
Traditional botanical knowledge: food plants from the Huni Kui indigenous people, Acre, western Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Rodriguésia, v. 74, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/2175-7860202374016 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Kaxinawá indigenous people (auto-identified as the Huni Ku?) are native to the western Amazon, on the Brazilian border with Peru, and have an extensive biodiversity-related knowledge, which is parti of a coherent social-ecological system. Our study investigated native knowledge of edible forest plants, in three communities within the Kaxinawá Indigenous Land on the Lower Rio Jordão, Acre state, Brazil. The principal methods used were participant observation, open and semi-structured interviews and walk-in-the-woods. The study recorded 89 native food species. Some 60% are managed in food-production areas, with 56% of the recorded species have received little or no scientific study of their food potential. The role which natural systems play in Huni Ku? society is indicated by the management and use of a high diversity of native species, which contributes to food security and nutritional sovereignty. However, there is a progressive under-utilization and substitution of forest species, due to the introduction of cultivated exotic species and the increase in consumption of industrialized products. An enhancement of the value given to native food-plants is needed to encourage continuing autonomy of production, and diet diversification, as well as the conservation of sociobiodiversity of traditional peoples in the Amazon through sustainable management practices of the current social-ecological system. |
Palavras-Chave: |
Amazon; Management and use; Sociobiodiversity conservation; Transdisciplinarity. |
Thesaurus NAL: |
Ethnobotany; Food plants; Indigenous knowledge. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156609/1/TraditionalBotanicalKnowledge.pdf
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Marc: |
LEADER 02226naa a2200265 a 4500 001 2156609 005 2023-09-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/2175-7860202374016$2DOI 100 1 $aPILNIK, M. S. 245 $aTraditional botanical knowledge$bfood plants from the Huni Kui indigenous people, Acre, western Brazilian Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe Kaxinawá indigenous people (auto-identified as the Huni Ku?) are native to the western Amazon, on the Brazilian border with Peru, and have an extensive biodiversity-related knowledge, which is parti of a coherent social-ecological system. Our study investigated native knowledge of edible forest plants, in three communities within the Kaxinawá Indigenous Land on the Lower Rio Jordão, Acre state, Brazil. The principal methods used were participant observation, open and semi-structured interviews and walk-in-the-woods. The study recorded 89 native food species. Some 60% are managed in food-production areas, with 56% of the recorded species have received little or no scientific study of their food potential. The role which natural systems play in Huni Ku? society is indicated by the management and use of a high diversity of native species, which contributes to food security and nutritional sovereignty. However, there is a progressive under-utilization and substitution of forest species, due to the introduction of cultivated exotic species and the increase in consumption of industrialized products. An enhancement of the value given to native food-plants is needed to encourage continuing autonomy of production, and diet diversification, as well as the conservation of sociobiodiversity of traditional peoples in the Amazon through sustainable management practices of the current social-ecological system. 650 $aEthnobotany 650 $aFood plants 650 $aIndigenous knowledge 653 $aAmazon 653 $aManagement and use 653 $aSociobiodiversity conservation 653 $aTransdisciplinarity 700 1 $aARGENTIM, T. 700 1 $aKINUPP, V. F. 700 1 $aHAVERROTH, M. 700 1 $aMING, L. C. 773 $tRodriguésia$gv. 74, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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